piątek, 13 lutego 2015

Babka cytrynowa

Przepis na tę babkę mam już od 20 lat i zawsze się udaje, no i można robić tak zwane " wariacje na temat" czyli dodawać to na co mamy ochotę.

W mojej wersji jest to cytryna :)




Składniki:

6 jajek
1 szkl.cukru
cukier wanilinowy
1 szkl. oleju
2 szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wódki


Wykonanie :

Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do białości,


dodajemy olej ubijamy dalej, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy około 10 min na koniec dodajemy 50 g wódki.



W mojej wersji dodałam skórkę z jednej cytryny (wcześniej wyparzonej) i sok z połówki cytryny.
Wszystko wymieszać, wylać do formy na babkę wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 18 stopni C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz