czwartek, 8 stycznia 2015

Klopsiki - jeżyki z marchewką, ryżem i przyprawami

Po świątecznych ciężkich od jedzenia dniach i potrawach bardziej wykwintnych, czas na coś normalnego. Postanowiłam zrobić klopsiki z marchewką i ryżem ale dodałam do nich trochę inne przyprawy, dzięki temu maja one ciekawszy smak.





0,5 kg mięsa mielonego
10 dkg ryżu
3 marchewki średnie
2 jajka
4 łyżki majeranku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 cebula
0,5 łyżki carry
0,5 łyżki imbiru milonego
0,5 łyżeczki lubczyk
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
przecier pomidorowy- najlepiej domowy litrowy słoik, jeśli nie to kartonik 0,5 l przecier






Wykonanie:

10 dkg ryżu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min


Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno siekamy,


dodajemy przyprawy, wbijamy jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy klopsiki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, wkładamy do piekarnika na 10 min i zapiekamy,


potem wyjmujemy z piekarnika zalewamy przecierem pomidorowym (jeśli jest za gęsty rozrzedzam go wodą), dobrze jeśli jest go dużo, około 1 litr przecieru żeby klopsiki dusiły się w pomidorach po zalaniu  przykrywamy blachę i wkładamy ponownie do piekarnika na około 35 min w temperaturze 180 stopni C








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz