sobota, 7 marca 2015

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie, lekko wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe.






 Składniki:

6 jajek
3 szkl. utartej marchewki (około 6 średniej wielkości marchewek)
3 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 i 1/2 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
duża garść rodzynek


Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę, dodać olej zmiksować, potem dodać mąkę, sodę, proszek i cynamon i dokładnie zmiksować, na końcu dodać startą marchewkę i rodzynki. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną blachę.



Ciasto jest na dużą blachę o wymiarach 35cm na 35 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 40 min.



Po upieczeniu posmarować polewą czekoladową, ja ją zrobiłam bardzo łatwo
roztopiłam tabliczkę mlecznej czekolady z łyżeczką masła i 2 łyżeczkami mleka.
Podałam z odrobinką serka waniliowego.... PYCHA :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz