sobota, 14 marca 2015

Placek z budyniową pianką

Jeśli trzeba coś na szybko, coś dobregi i z owocem to polecam kruche ciasto z tak zwaną budyniową pianką, ja przepis zaczerpnęłam z tego bloga TU delikatnie go tylko pozmieniałam.



Składniki:

Ciasto:

2 i 1/2 szkl mąki pszennej
25 dkg KASI
3 łyżki cukru pudru
6 jajek (żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

6 białek
1 szkl cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe bez cukru
1/2 szkl oleju słonecznikowego


Wykonanie:

Z podanych składników szybko zagnieść sprężyste ciasto i podzielić na 2 części (60% i 40 % )


Mniejszą część zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki a większą wylepić blachę i podpiec przez około 15 min na lekko złoty kolor.
Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić, na wystudzony spód ciasta wyłożyć
owoce, u mnie maliny ze słoika ale można dodać świeże maliny wiśnie truskawki itp..



Na owoce wyłożyć piankę budyniową, którą przygotowałam tak:
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, do ubitej piany dodać cukier, cukier wanilinowy, potem cały czas ubijając wsypywać po troszku budyń w proszku i na końcu dodać powoli wlewając olej, tak przygotowaną pianę wyłożyć na owoce


i na to zetrzeć lub pokruszyć pozostałe 40% ciasta, wstawić do nagrzanego do 180 Stopni C piekarnika na około 40 min.




Po tym czasie wyjąć i posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Nazwa tego ciasta to kruszonka lubelska lub pleśniak :-)) choć ja nie podpiekam ciasta tylko ścieram/kruszę i na to cała reszta....może rzeczywiście to lepszy pomysł. WYPRÓBUJĘ TWÓJ. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń