Jak co roku w sierpniu zabieram się za robienie przecieru - soku pomidorowego, zimą wykorzystuję go do zup, sosów a także do picia :)
Zawsze robiłam go rozgotowując pomidory i potem przecierając przez sito, w tym roku zrobiłam go trochę inaczej.
Składniki:
około 5 kg pomidorów (najlepsze te długie polne)
około 2 łyżki soli
Wykonanie:
Pomidory przekrawam na pół, odkrawam szypułki i przekręcam przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszymi dziurkami, przekładam do dużego garnka wsypuje sól i gotuję około 1 godz. Po tym czasie przelewam do mniejszego garnka porcjami i blenduję blenderem, żeby przecier był gładki i aksamitny - zblendują się prawie wszystkie pestki i te skórki którym nie dała rady maszynka do mięsa.
Tak przygotowany przecier przelewam do umytych i wyparzonych słoików zakręca i pasteryzuję przez 10 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz