Jest pyszne aksamitne a użycie w nim masła i płatków migdałowych daje niesamowity aromat
3 szkl mąki
250 g masła
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenie
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany- ja nie dodałam
około 1 kg śliwek
Kruszonka:
8 łyżek mąki
5 łyżek cukru
50 g płatków migdałowych
1/3 kostki masła
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, zagnieść z nich kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min .
W tym czasie śliwki przekroić na pół wyjąć pestki, ja moje śliwki przekroiłam na ćwiartki.
Ciasto wyjąć z lodówki wylepić nim blachę( ja robiłam na dużej blaszce 33/35 cm i proponuje nie robić na małej bo ciasta będzie za grubo a cały urok jest w cienkim cieście kruchym)
na ciasto poukładać śliwki i posypać kruszonką wcześnie przygotowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz