Przepis najprostszy przekazany mi przez mamę, delikatnie zmodyfikowałam za radą koleżanki.
Powidła wyszły pyszne. Polecam
Składniki:
Śliwki, niestety nie wiem ile bo nie ważyłam ale w garnku 5 litrowym było pełno
2-5 łyżki cukru - w zależności od słodkości śliwek
Wykonanie:
Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki wrzucić do garnka może być do pełna, delikatnie je udusić ręką i wstawić na niewielkim ogniu- nie mieszać.
Po około 2 godzinach śliwki puszczą sok i zmniejszy się ich ilość w garnku o około połowę, wtedy można przemieszać od czasu do czasu i wsypać cukier.
Powidła powinny się smażyć około 6-7 godzin na wolnym ogniu wtedy są dobrze wysmażone.
Przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy 10 min
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz