sobota, 27 lutego 2016

Bułki pszenne

Zrobiłam chleb a rodzina zażyczyła sobie bułeczek wiec trzeba było zrobić.
Przepis na te bułki jest dość prosty.


Składniki:


3 szkl. mąki pszennej wrocławskiej
2 łyżeczki soli
2,5 dkg drożdży
2 dkg miękkiego masła
250 mln ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Drożdże zasypać cukrem i jak się rozpuszczą nalać 1/3 ilości wody i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać drożdże wyrośnięte, miękkie masło i resztę wody, wyrobić dokładnie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 1 godz.


Po wyrośnięciu wyjąć ciasto delikatnie podsypać mąką i wyrobić rękami i uformować wałek podzielić ciasto na pół i każdą połowę na pięć lub sześć kawałków w zależności od tego jakie chcemy mieć duże bułki, formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem. zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.


Piec około 15-20 min  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C






Na zdjęciach są dwa rodzaje bułek  z mąki pszennej wrocławskiej oraz z pszennej razowej.
Oba warianty są bardzo smaczne :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz