Przepis na te bułki jest dość prosty.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej wrocławskiej
2 łyżeczki soli
2,5 dkg drożdży
2 dkg miękkiego masła
250 mln ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem i jak się rozpuszczą nalać 1/3 ilości wody i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać drożdże wyrośnięte, miękkie masło i resztę wody, wyrobić dokładnie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia około 1 godz.
Po wyrośnięciu wyjąć ciasto delikatnie podsypać mąką i wyrobić rękami i uformować wałek podzielić ciasto na pół i każdą połowę na pięć lub sześć kawałków w zależności od tego jakie chcemy mieć duże bułki, formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem. zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Piec około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C
Na zdjęciach są dwa rodzaje bułek z mąki pszennej wrocławskiej oraz z pszennej razowej.
Oba warianty są bardzo smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz