piątek, 8 kwietnia 2016

Bułki pszenna jasne

Ostatnio lubię domowe pieczywo i piekę je często.
Ciągle próbuję inne nowe przepisy, ten jest jeszcze lepszy od poprzedniego.
Bułki robi się szybko i sa pyszne. Zachęcam róbcie je w domu z dobrej mąki i bez dodatków polepszających smak :)



 Składniki

1 kg mąki pszennej TYP 650
3 łyżki oleju
600 mln ciepłej wody
5 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli





Wykonanie:

Z drożdży, cukru i połowy szklanki ciepłej wody zrobić rozczyn, pozostawić na chwilkę do wyrośnięcia. Wymieszać mąkę z solą dodać olej resztę wody i rozczyn i wyrobić ciasto, ja robię mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, wyrabiam aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.


Pozostawiam do wyrośnięcia na około 45 min.
Po tym czasie formuje bułki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiam na około 30 mi do wyrośnięcia, po tym czasie nacinam bułki nożem przez środek i smaruje delikatnie letnim mlekiem


Wstawiam do pieca zimnego, nagrzewam do 180 stopni Ci piekę około 30 min aż się zrumienią

Z tego przepisu wychodzi około 18 -20 szt bułek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz