Dlatego postanowiłam dziś upiec dość tradycyjne ciasto z kremem budyniowym i truskawkami
Składniki:
Biszkopt
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżeczki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń waniliowy
cukier puder
1 kostka masła
około 1 kg truskawek
galaretka truskawkowa na 0,5 l wody
Wykonanie:
Biszkopt u mnie piekę tradycyjnie ubijając całe jajka z cukrem przez około 30 min, po tym czasie dodaje powoli mieszając łyżką suche składniki przesiane przez sito.
Piekę około 30 min w piekarniku do 180 stopni C, blacha 23/33.
Po upieczeniu wystudzić i zdjąć wierzchnią warstwę z biszkoptu, nasączyć wodą z cukrem i odrobiną alkoholu.
Przygotowac krem:
Ugotować budyń na pół litra mleka ale mleka wziąć o 1/4 szkl mniej, pozostyawić do wystudzenia, masło wyjęte kilka godzin wcześnie z lodowki zmiksować z 2 łyżeczkami cukru pudru i dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń, aż do połączenia składników.
Krem wyłożyć na ciasto.
Na kremie poukładać umyte truskawki i zalać galaretką przygotowaną tez w mniejszej ilości wody.
wstawić do lodówki do stężenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz