Ciasto:
4 żółtka
225 dkg mąki pszennej
40 dkg cukru
150 dkg masła
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
Galaretka:
3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3 i 1/2 szkl gorącej wody
maliny i borówki (po 250 dkg każdego owocu)
Beza:
4 białka
150 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
40 dkg płatki migdałowe
Krem:
400 mln śmietany kremówki 30%
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowana masłem o wymiarach około 25/35 wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 30 min
Beza:
ubić białka ze szczyptą soli do ubitych dodawać powoli po łyżce cukier i cały czas ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać. Wyłożyć na blachę o takich samych wymiarach jak do ciasta (blachę wyłożyć papierem do pieczenia bo bezę będzie łatwiej zdjąć) i na wierz posypać równomiernie płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 100 -110 stopni około 1 godz
Galaretka:
Wystudzoną galaretkę wymieszać z owocami i jak będzie już lekko gęsta wyłożyć ją na upieczone wystudzone ciasto.
Schłodzić w lodowce
Krem:
Śmietanę ubić na koniec dodać cukier i rozpuszczoną w 1/8 szkl wody wystudzoną żelatynę.
Krem wyłożyć na galaretkę i przykryć bezą z migdałami.
Włożyć do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Najlepiej smakuje następnego dnia :)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz