sobota, 29 listopada 2014

Łatwy i szybki mieszany łyżką

Pora na bardzo łatwy placek !!
Jest to ciasto które robiłam po raz pierwszy samodzielnie mając "naście" lat :)

Składniki:

6 jabłek
1 szkl cukru
1/2 szkl oleju
4 jajka
2 i 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dkg orzechów włoskich posiekanych
15 dkg  rodzynek

Wykonanie:

Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny(może być trochę dłużej )

Gdy jabłka puszczą sok dodajemy do nich jajka olej, mieszamy i dodajemy mąkę i sodę z proszkiem znów mieszamy i na koniec dodajemy orzechy i rodzynki i ponownie mieszamy.


Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni C pieczemy około 40 min.
Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy ciasto się nie klei nakłuwając je delikatnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz