Składniki na ciasto:
4 szkl. mąki pszennej,
1 i 1/2 kostki KASI,
3/4 szkl. cukru pudru,
6 żółtek,
16 g proszku do pieczenia(pół dużej paczki),
1 opakowanie cukru waniliowego,
Dodatkowo
1 szkl cukru,
6 białek,
1 słoik powideł śliwkowych 250 ml,
20 dkg orzechów włoskich posiekanych,
1 opakowanie kremu karpatkowego i do niego 500 ml mleka oraz kostka masła 200 g
Wykonanie ciasta:
Z mąki kasi, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy sprężyste ciasto dzielimy je na dwie części
wykładamy je na dwie równej wielkości blachy wyłożone papierem do pieczenie ( ja piekłam na jednej blaszce dwa razy) ciasto smarujemy połową słoika powideł
ubijamy pianę z białek z dodatkiem szklanki cukru i połowę tej piany wykładamy na powidła i posypujemy połową porcji posiekanych orzechów, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C pieczemy około 35 min
Wyjmujemy oba placki ale zostawiamy je na papierze do
wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem karpatkowy, zgodnie z
przepisem na opakowaniu, czyli gotujemy budyń a po wystudzeniu miksujemy
dodając po troch masła - ważne aby masło i budyń miały tą samą
temperaturę tak zwaną pokojową !!!
Po przygotowaniu kremu smarujemy nim jeden placek i na niego
nakładamy drugi orzechami do dołu tak aby na górze było ciasto kruche.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową którą przygotowujemy
następująco:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżeczki kakao
Rozpuszczamy wszystko i cały czas mieszając gotujemy około 2
min, zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, jeszcze ciepłą polewę wylewamy na
ciasto.
Mnie bardzo smakowało mam nadzieje ze jak wypróbujecie powiecie to samo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz