Po świętach a może i na święta zachęcam do zrobienia sałatki śledziowej
Składniki:
około 70 dkg śledzi w zalewie octowej (płaty do tego są najlepsze)
2 jabłka
2 ugotowane w łupinach buraki (małe)
2 średnie cebule
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
4 łyżki octu winnego
2 łyżki rodzynek
około pół szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, jak się zeszkli dodać przecier pomidorowy, rodzynki, ocet, przyprawy i resztę oleju i to wszystko gotować około 2 min, zestawić z ognia i wystudzić.
Buraczki po ugotowaniu należy wystudzić obrać i pokroić na cienkie paseczki lub małe plasterki, jabłka obrać i pokroić tak samo jak buraki,
śledzie pokroić na małe kawałki. wymieszać jabłka i buraki razem ze śledziami i do tego dodać wystudzony sos z cebuli wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz