niedziela, 1 lutego 2015

Ciasto snikers

Dawno mnie nie było ale za to teraz zaprezentuję pyszne ciasto.
Znalazłam przepis na nie w książce do której nie zaglądałam od 10 lat !

Snikersa lubimy chyba wszyscy :)




Składniki:

Ciasto

60 dkg mąki
3/4 szkl. cukru
2 całe jajek
2 żółtka
20 dka KASI
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru wanilinowego

Polewa orzechowa

1/2 k. KASI
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg posiekanych orzechów włoskich

krem 1

2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szkl mleka

krem 2

Puszka karmelu ( mleko skondensowane słodzone gotowane 3 godz. w kąpieli wodnej ) lub gotowy ze sklepu :)

Wykonanie:

Z mąki i pozostałych składników zagniatamy kruche  ciasto , kulę z ciastem dzielimy na 3 równe części

i wykładamy na blachę wielkości 24/35 cm wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym ( jak ktoś ma trzy równe  a jeśli nie to można na jednej upiec po kolei trzy placki wykładając za każdym razem nowy pergamin). Na ostatni placek wykładamy  masę orzechową którą przygotowujemy w następujący sposób: siekamy orzechy, roztapiamy Kasię z cukrem i z miodem i podsmażamy  około 2 - 3 min na wolnym ogniu po czym zdejmujemy i lekko studzimy.



Po upieczeniu placki studzimy.



Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka i lekko ciepły wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim na który wykładamy karmel rozsmarowując go po całym placku i kładziemy na niego trzeci


placek z orzechami na wierzchu, dociskamy delikatnie i blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy placki nawilżeją pod wpływem kremów.





Smacznego :)

1 komentarz: