Znalazłam przepis na nie w książce do której nie zaglądałam od 10 lat !
Snikersa lubimy chyba wszyscy :)
Składniki:
Ciasto
60 dkg mąki
3/4 szkl. cukru
2 całe jajek
2 żółtka
20 dka KASI
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru wanilinowego
Polewa orzechowa
1/2 k. KASI
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dkg posiekanych orzechów włoskich
krem 1
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szkl mleka
krem 2
Puszka karmelu ( mleko skondensowane słodzone gotowane 3 godz. w kąpieli wodnej ) lub gotowy ze sklepu :)
Wykonanie:
Z mąki i pozostałych składników zagniatamy kruche ciasto , kulę z ciastem dzielimy na 3 równe części
i wykładamy na blachę wielkości 24/35 cm wcześniej wyłożoną papierem pergaminowym ( jak ktoś ma trzy równe a jeśli nie to można na jednej upiec po kolei trzy placki wykładając za każdym razem nowy pergamin). Na ostatni placek wykładamy masę orzechową którą przygotowujemy w następujący sposób: siekamy orzechy, roztapiamy Kasię z cukrem i z miodem i podsmażamy około 2 - 3 min na wolnym ogniu po czym zdejmujemy i lekko studzimy.
Po upieczeniu placki studzimy.
Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka i lekko ciepły wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim na który wykładamy karmel rozsmarowując go po całym placku i kładziemy na niego trzeci
placek z orzechami na wierzchu, dociskamy delikatnie i blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy placki nawilżeją pod wpływem kremów.
Smacznego :)
pyszotka :-))
OdpowiedzUsuń