niedziela, 1 lutego 2015

Zielono mi czyli ciasto SHREK

Zielono mi, na przywołanie wiosny albo na rozweselenie ponurej zimy :)




Składniki:

Ciasto:

5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa zielona

900 ml soku Zielony PYSIO ( u mnie 3 buteleczki PYCHOLANDI ZIELONEJ po 330 ml każda)
3 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa

2 zielone galaretki-u mnie agrestowe
500 ml śmietany kremówki




Dodatkowo 

1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( najlepiej tez jakiś zielonych)

Wykonanie:

Wbijam jajka całe do miski miksera, wsypuję cukier i ustawiam mikser na nodze, przez pierwsze 5 min ubijam na wolnych obrotach a potem daję na max i zostawiam na  ponad pół godziny. Po ubiciu jajek z cukrem do białości dodaję po trochu przesianą mąkę z cukrem i delikatnie mieszam, po wymieszaniu wylewam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min.



Po wystudzeniu zdejmuję z biszkoptu wierzchnią skórkę i wykładam na niego jeszcze gorący budyń ugotowany na zielonym soku PYSIO.


 Studzę i wykładam na to delicje czekoladą do góry.


Dwie galaretki przygotowuję rozpuszczając w połowie wody i po wystudzeniu dodaję powoli do ubitej wcześnie kremówki ( galaretka musi się już lekko zacząć ścinać, wtedy ją dodawać do śmietany), tak ubitą śmietanę z galaretką wykładam na delicję i wstawiam do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie przygotowuję ostatnią galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu wylewam na  warstwę śmietanową i wstawiam do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz