Składniki:
Ciasto:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa zielona
900 ml soku Zielony PYSIO ( u mnie 3 buteleczki PYCHOLANDI ZIELONEJ po 330 ml każda)
3 budynie śmietankowe
Masa śmietankowa
2 zielone galaretki-u mnie agrestowe
500 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( najlepiej tez jakiś zielonych)
Wykonanie:
Wbijam jajka całe do miski miksera, wsypuję cukier i ustawiam mikser na nodze, przez pierwsze 5 min ubijam na wolnych obrotach a potem daję na max i zostawiam na ponad pół godziny. Po ubiciu jajek z cukrem do białości dodaję po trochu przesianą mąkę z cukrem i delikatnie mieszam, po wymieszaniu wylewam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min.
Po wystudzeniu zdejmuję z biszkoptu wierzchnią skórkę i wykładam na niego jeszcze gorący budyń ugotowany na zielonym soku PYSIO.
Studzę i wykładam na to delicje czekoladą do góry.
Dwie galaretki przygotowuję rozpuszczając w połowie wody i po wystudzeniu dodaję powoli do ubitej wcześnie kremówki ( galaretka musi się już lekko zacząć ścinać, wtedy ją dodawać do śmietany), tak ubitą śmietanę z galaretką wykładam na delicję i wstawiam do lodówki aby dobrze stężała. W tym czasie przygotowuję ostatnią galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu i po wystudzeniu wylewam na warstwę śmietanową i wstawiam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz