Tym razem nie będzie ładnie i apetycznie ale będzie trochę technicznie jeśli tak można nazwać podstawowy przepis na biszkopt z dokładną instrukcją.
Podzielę się z wami przepisem na biszkopt, którego nauczyła mnie moja mama.
Każdy ma swój sposób na udany biszkopt a jest ich wiele.
Mój wygląda tak:
Składniki:
5 jajek
3/,4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka najlepiej gdyby były wyjęte z lodówki na godzinę przed ale nie jest to konieczne.
Wbijamy całe jajka do miski od miksera i wsypujemy cukier i na zwolnionych obrotach powoli
ubijamy aż się całkowicie połączą i potem zwiększamy obroty miksera do maximum i ubijamy jajka przez 40 min.
Po tym czasie masa jajeczna 3 razy zwiększyła swoją objętość i stała się lekko gęsta, nie będzie sztywna jak w przypadku ubijania samych białek.
Po zakończeniu ubijania mieszam mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem i małymi porcjami przesiewając przez sitko dodaję do ubitych jajek, delikatnie mieszając drewnianą albo plastikową łyżką.
Wymieszaną masę przelewam do tortownicy wyrównuję lekko i piekę około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zanim wyjmę z pieca sprawdzam czy jest upieczony poprzez nakłucie drewnianym patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz