wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik puszysty śmietankowy

Gościł u mnie na Święta ale można go piec przy każdej okazji, jest puszysty i bardzo śmietankowy.
Sernik jedyny w swoim rodzaju.




Składniki:

Ciasto:

2 szkl mąki
1/2 kostki KASI
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zagnieść, wyjdzie jednolite lekko kruche ciasto

Masa serowa:

6 żółtek
3 budynie śmietankowe
2 cukry waniliowe
1 kg sera - może być z wiaderka, najlepszy z LIDL-a
1/2 szkl oleju
1 i 1/2 szkl mleka


Wszystkie składniki masy razem zmiksować dokładnie
 a potem:
ubić 1/ i 1,2 szkl cukru + 9  białek ( najpierw ubijać białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodać cukier). Ubite białka połączyć z masą serową delikatnie mieszając łyżką


Ciasto wyłożyć na blachę dość dużą -(u mnie była 23/33 i było trochę za dużo masy serowej)
i na wyłożone ciasto wylać delikatnie masę serową - piec ponad 1 godz u mnie 1 godzi i 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C bez termoobiegu



 Pęknięcie na środku ma swój urok :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz