Składniki:
około 2 kg ziemniaków (już po obraniu)
4 jajka
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2,5 szkl mąki pszennej
sól
Wykonanie:
Znalazłam szybszy sposób i ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie a po ugotowaniu i odlaniu przeciskam przez praskę lubi gniotę tłuczkiem do ziemniaków dodaję jajka i mieszam i pozostawiam do ostudzenia.
Jak ostygną wykładam na stolnicę i dodaję mąki obie i troszkę soli i zagniatam ciasto, ciasto nie może się kleić ale tez nie powinno być zbyt twarde, dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej moje kopytka sa delikatne i nie rozpadają się podczas gotowania
Z dobrze zagniecionego ciasta formuję wałeczki o grubości około 2,5 CM i kroję na ukos aby powstały kopytka.
Wrzucam na osoloną wrzącą Wodę i gotuję około 5 min.
Dziś podałam je z gotowaną marchewką do której robię sos z mąki i masła - tak zwaną zasmażkę
Jest to przepisu na dość sporą ilość kopytek, dla nas on wystarcza na obiad a także do podsmażenia na kolację - uwielbiamy tę wersje kolacyjną dlatego zawsze robie dużą porcję.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz