sobota, 16 maja 2015

Kopytka z marchewką

Przepisu na kopytka nigdy nie miałam zawsze robiłam je na "oko" Gotowane ziemniaki w mundurkach, zmielone w maszynce dodajemy do niech mąkę jajka i gotowe. Ale w końcu postanowiła sprawdzić ile czego dodaję aby były takie jak zwykle i tak powstał mój przepis.






Składniki:

około 2 kg ziemniaków (już po obraniu)
4 jajka
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2,5 szkl mąki pszennej
sól



Wykonanie:

Znalazłam szybszy sposób i ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie a po ugotowaniu i odlaniu przeciskam przez praskę lubi gniotę tłuczkiem do ziemniaków dodaję jajka i mieszam i pozostawiam do ostudzenia.


Jak ostygną wykładam na stolnicę i dodaję mąki obie i troszkę soli i zagniatam ciasto, ciasto nie może się kleić ale tez nie powinno być zbyt twarde, dzięki dodaniu mąki ziemniaczanej moje kopytka sa delikatne i nie rozpadają się podczas gotowania

Z dobrze zagniecionego ciasta formuję wałeczki o grubości około 2,5 CM i kroję na ukos aby powstały kopytka.


Wrzucam na osoloną wrzącą Wodę i gotuję około 5 min.
Dziś podałam je z gotowaną marchewką do której robię sos z mąki i masła - tak zwaną zasmażkę

Jest to przepisu na dość sporą ilość kopytek, dla nas on wystarcza na obiad a także do podsmażenia na kolację - uwielbiamy tę wersje kolacyjną dlatego zawsze robie dużą porcję.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz