Składniki:
około 40 dkg podwędzanej kiełbaski lub boczku
opakowanie makaronu spaghetti
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
400 mln śmietanki 30%
3 żółtka
15 dkg żółtego sera
sól i dość sporo pieprzu
Wykonanie:
Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do tego pokrojoną drobno cebulę i czosnek, wszystko podsmażyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu aby był al dente.
Żółtka wymieszać z solą i pieprzem i dodać śmietankę i dokładnie wymieszać, po podsmażeniu
kiełbaski z cebulką zmniejszyć ogień i wlać śmietanę z żółtkami i powoli doprowadzić do wrzenia
ciągle mieszając, żółtka powinny się ściąć ale nie gotować zbyt długo (są przepisy w których mowa aby wcale nie gotować tylko dodać do gorącego makaronu) ja jednak wolę lekko ścięte.
Tak przygotowany sos połączyć z makaronem i dodać na końcu starty se i wymieszać, doprawić w razie potrzeby jeszcze pieprzem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz