To chyba najłatwiejsza szarlotka na świecie i przy tym bardzo pyszna, ma jednak jedną dość poważną wadę, szybko znika z blachy :) ale polecam ją do sobotniej kawki.
Składniki:
około 7 średniej wielkości jabłek
22 dkg cukru
25 dkg masła
20 dkg kaszki manny
20 dkg mąki tortowej\2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce na cienkie plasterki, odstawić
Wszystkie suche składniki wymieszać dokładnie w misce.
Masło schłodzić w lodówce.
Blachę wysmarować odrobiną masła i wsypać równomiernie połowę suchych składników, na to kłaść cienko pokrojone wiórki masła (połowę z 25 dkg)
na masło wyłożyć jabłka delikatnie wyrównać i przydusić,
na jabłka wysypać równomiernie drugą część suchej masy i pozostałą cześć masła w wiórkach.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stopni C może być termoobieg i zapiekać około 30-40 min aż się przyrumieni, bo musi być wierzch delikatnie chrupiący.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i zajadać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz