niedziela, 10 lipca 2016

Najłatwiejsze ciasto z owocami

Dziś się z Wami podzielę przepisem na najłatwiejsze ciasto z owocami sezonowymi, Mam je od wielu lat z zeszytu z przepisami mojej mamy, ciasto zawsze się udaje jest wilgotne i smaczne



Składniki:


4 jajka
1 szkl cukru( niepełna)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szkl mleka (temperatura pokojowa)
1/2 szkl oleju rzepakowego
3 szkl. mąki pszennej
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce sezonowe- u mnie 0,5 kg czarnej porzeczki


Kruszonka:

1/2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 dkg masła
troszkę olejku migdałowego


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Jajka ubić z cukrem przez około 5 min, dodać olej, mleko mąkę i proszek, wszystko zmiksować,


wyłożyć na blachę wysmarowana odrobiną oleju i wysypaną bułka tartą.




ułożyć owoce i posypać kruszonką która ja przygotowuje tak:
Mieszam cukier z mąką roztapiam masło i zalewam mąkę roztopionym masłem mieszając aż powstanie kruszonka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz