Składniki:
4 jajka
1 szkl cukru( niepełna)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szkl mleka (temperatura pokojowa)
1/2 szkl oleju rzepakowego
3 szkl. mąki pszennej
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce sezonowe- u mnie 0,5 kg czarnej porzeczki
Kruszonka:
1/2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
4 dkg masła
troszkę olejku migdałowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Jajka ubić z cukrem przez około 5 min, dodać olej, mleko mąkę i proszek, wszystko zmiksować,
wyłożyć na blachę wysmarowana odrobiną oleju i wysypaną bułka tartą.
Mieszam cukier z mąką roztapiam masło i zalewam mąkę roztopionym masłem mieszając aż powstanie kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz