sobota, 16 lipca 2016

Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni wiec trzeba je upiec koniecznie.Ciasto już kiedyś wykorzystywałam na swoim blogu robiąc pączki pieczone, ale z nadzieniem ze świeżych jagód smak jest niesamowity.
Polecam!



Składniki:


1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 szl mlela
1/2 szlk oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 l jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i pół szklanki mleka robię rozczyn, jak wyrośnie łączę z mąką jajkami i olejem oraz pozostałą ilością mleka, mieszam łyżką drewniana a potem zagniatam i pozostawiam do wyrośnięcia.

Jagody mieszam z mąką i cukrem


Ciasto dzielę na dwie części rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm (może trochę więcej) i szklanką wycinam kółka.


Każde z kółek biorę do ręki i delikatnie rozciągam nakładam kilka jagód i dokładnie sklejam formując lekko podłużny kształt jaki maja jagodzianki.


układam na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach około 2 cm,


 wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę z termoobiegiem około 30 min.


Po upieczeniu smaruję lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody



SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz