Polecam!
Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl cukru
1 i 1/2 szl mlela
1/2 szlk oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 l jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i pół szklanki mleka robię rozczyn, jak wyrośnie łączę z mąką jajkami i olejem oraz pozostałą ilością mleka, mieszam łyżką drewniana a potem zagniatam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Jagody mieszam z mąką i cukrem
Ciasto dzielę na dwie części rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm (może trochę więcej) i szklanką wycinam kółka.
Każde z kółek biorę do ręki i delikatnie rozciągam nakładam kilka jagód i dokładnie sklejam formując lekko podłużny kształt jaki maja jagodzianki.
układam na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach około 2 cm,
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę z termoobiegiem około 30 min.
Po upieczeniu smaruję lukrem przygotowanym z cukru pudru i gorącej wody
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz