niedziela, 7 sierpnia 2016

Tiramisu

Jadłam je tylko kilka razy, smak bajeczny, kawowo śmietankowy.
Postanowiłam zrobić sama, nie wiedziałam czy sie uda bo oczywiście jak zwykle wprowadziłam kilka swoich modyfikacji.
Wyszło pyszne, polecam mój przepis na tiramisu (bez jajek)



Składniki:


Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszkudo pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pozostałe:

1 paczka biszkoptów podłużnych - 200g
1/2 l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone 200 g
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
300 mln wody gorącej
3 łyżki cukru
kilka kropel olejku migdałowego
około 100 mln alkoholu (powinien być likier amaretto ja go nie miałam i dlatego dodatek olejku migdałowego)


Wykonanie:

Biszkopt najlepiej zrobić dnia poprzedniego, robię go moją tradycyjną metodą czyli ubijam jajka z cukrem przez 30 min potem powoli dodaję wszystkie suche składniki, piekę około 30 min na blaszce o wymiarach 33/24

Z wystudzonego biszkoptu zdejmuję wierzchnią skórkę.
Przygotowuję wcześniej napar mocnej kawy rozpuszczalnej i dodaje cukier po wystudzeniu dodaje alkohol i olejek migdałowy
Naparem nasączam biszkopt


Ubijam kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru i dodaje serek maskarpone, na koniec dodaję wcześniej rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody.


Połową kremu smaruję biszkopt, na kremie układam biszkopty wcześnie namoczone w kawie i na biszkoptach rozsmarowuję resztę kremu.





Wierzch posypuję kakao i schładzam w lodówce przez około 2-3 godz




Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz