Postanowiłam zrobić sama, nie wiedziałam czy sie uda bo oczywiście jak zwykle wprowadziłam kilka swoich modyfikacji.
Wyszło pyszne, polecam mój przepis na tiramisu (bez jajek)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki
1 łyżeczka proszkudo pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pozostałe:
1 paczka biszkoptów podłużnych - 200g
1/2 l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 serek mascarpone 200 g
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
300 mln wody gorącej
3 łyżki cukru
kilka kropel olejku migdałowego
około 100 mln alkoholu (powinien być likier amaretto ja go nie miałam i dlatego dodatek olejku migdałowego)
Wykonanie:
Biszkopt najlepiej zrobić dnia poprzedniego, robię go moją tradycyjną metodą czyli ubijam jajka z cukrem przez 30 min potem powoli dodaję wszystkie suche składniki, piekę około 30 min na blaszce o wymiarach 33/24
Z wystudzonego biszkoptu zdejmuję wierzchnią skórkę.
Przygotowuję wcześniej napar mocnej kawy rozpuszczalnej i dodaje cukier po wystudzeniu dodaje alkohol i olejek migdałowy
Naparem nasączam biszkopt
Ubijam kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru i dodaje serek maskarpone, na koniec dodaję wcześniej rozpuszczoną 1 łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości gorącej wody.
Połową kremu smaruję biszkopt, na kremie układam biszkopty wcześnie namoczone w kawie i na biszkoptach rozsmarowuję resztę kremu.
Wierzch posypuję kakao i schładzam w lodówce przez około 2-3 godz
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz