Ciasto jest bardzo smaczne miękkie i chrupiące jednocześnie.
Ciasto:
250 mln śmietany kremówki
130 g cukru
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka:
4 szkl płatków kukurydzianych
150 g masła
50 mln mleka
130 dkg cukru
olejek migdałowy kilka kropel
Wykonanie:
Ubić śmietankę z cukrem na półsztywną dodać jajka ubijać dalej dodać mąkę z proszkiem. wyłożyć ciasto na blachę 24/33 i piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W tym czasie przygotować płatki, rozpuścić masło z mlekiem i cukrem wsypać płatki przez chwilkę podsmażyć, dodać olejek migdałowy wymieszać.
Masę z płatków wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do pieca i piec jeszcze około 15 min
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, kroić ostrym nożem bo płatki tworzą na wierzchu lekką skorupkę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz