niedziela, 25 września 2016

Ciasto z płatkami kukurydzianymi

Podzielę się z Wami przepisem na ciasto na który trafiłam w internecie, oczywiście go odrobinę zmodyfikowałam. Gdy go piekłam w domu unosił się zapach dzieciństwa - śniadanie z mleczną zupką i płatkami.

Ciasto jest bardzo smaczne miękkie i chrupiące jednocześnie.



Składniki:

Ciasto:

250 mln śmietany kremówki
130 g cukru
2 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka:

4 szkl płatków kukurydzianych
150 g masła
50 mln mleka
130 dkg cukru
olejek migdałowy kilka kropel

Wykonanie:

Ubić śmietankę z cukrem na półsztywną dodać jajka ubijać dalej dodać mąkę z proszkiem. wyłożyć ciasto na blachę 24/33 i piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



W tym czasie przygotować płatki, rozpuścić masło z mlekiem i cukrem wsypać płatki przez chwilkę podsmażyć, dodać olejek migdałowy wymieszać.


Masę z płatków wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do pieca i piec jeszcze około 15 min


Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, kroić ostrym nożem bo płatki tworzą na wierzchu lekką skorupkę :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz