Dziś wracam z ciastem które zawsze chciałam przygotować :)
Jest majówka to musi być zielono :)
Zapraszam na leśny mech ciasto znane i lubiane przez wszystkich.
Składniki:
4 całe jajka
1 szkl cukru (ale niepełna)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szkl oleju
2,5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku(płaskie)
1/2 łyżeczki sody
450 gr mrożonego szpinaku
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i dobrze odcedzić, jeśli jest rozdrobniony to dobrze a jeśli nie to można go zblendować - polecam jednak zawsze zblendować
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać m i powoli wymieszać, dodać proszek i sodę a na koniec odciśnięty szpinak, wymieszać i włożyć na tortownicę
Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni C około 35 min
po upieczeniu wystudzić( ja piekłam dzień wcześniej)
Skroić wierzch tako około 1/3 części ciasta z wierzchu i pokruszyć( moja rada zdjąć tą brązową skórkę bo kolor powinien być ładny zielony)
Przygotować krem:
1/2 l kremówki
1 galaretka cytrynowa
starta skórka z 1 cytryny i \
3 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
galaretkę wymieszać w 1 szkl wody gorącej i wystudzić
Kremówkę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę, skórkę z cytryny oraz sok, wymieszać i gęsta masę nakładać na ciasto ( ciasto wcześniej skropić wodą z cukrem i cytryną)
Na masę wysypać pokruszone ciasto i udekorować pestkami granatu
Schłodzić w lodówce około 2 godz.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz