wtorek, 23 grudnia 2014

Makowiec zwijany

Pora na najlepsze ciasto na które czekam cały rok i właśnie na Święta Bożego Narodzenia je piekę aby cieszyć się jego smakiem i aromatem.



Strucla z makiem lub makowiec zwijany z przepisu mojej mamy zawsze się udaje.

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki tortowej
1 kostka margaryny KASIA
5 dkg drożdży
2 jajka
1/2 szkl. mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny


Składniki na masę makową:

0,5 kg maku
25 dkg cukru
4 jajka
8 dkg masła  i 3 łyżki mąki z których robimy zasmażkę
cukier waniliowy
olejek migdałowy
10 dkg rodzynek

Na początek  dzień wcześniej najlepiej na wieczór trzeba zaparzyć mak - ja to robię  ten sposób: zalewam w garnku go zimną wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu około 5 min, potem odlewam na sicie na który kładę jeszcze  gazę ( dostępna w każdej aptece :) ) i pozostawiam do następnego dnia.
Rano dnia następnego trzeba zmielić mak w maszynce do mięsa ( najlepiej trzy razy :) )


w małym garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę i lekko podsmażamy mieszając, zdejmujemy z ognia do wystudzenia,


w osobnym naczyniu ubijamy dokładnie i dość długo  jajka z cukrem i cukrem waniliowym, do masy jajecznej dodajemy zmielony mak partiami i mieszamy, do tej mieszaniny dodajemy zasmażkę z mąki i masła, rodzynki i kilka kropli olejku migdałowego. Tak przygotowaną masę odstawiamy.



Teraz zabieramy się za ciasto

drożdże rozrabiamy z cukrem i lekko ciepłym mlekiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Mąkę wysypujemy na stół, dodajemy margarynę  *( którą trzeba kilka godzin wcześniej wyjąć z lodówki) wsypujemy sól i wbijamy jajka, wszystko delikatnie mieszamy krojąc nożem,


dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży i na koniec ścieramy skórkę z wyparzonej wcześniej cytryny, wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto i od czasu do czasu uderzając nim o stół, zostawiamy je na około 10 min do lekkiego wyrośnięcia.


Po tym czasie dzielimy na 2 równe części, każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta,


smarujemy delikatnie roztopionym wcześniej masłem( wystarczy niecała łyżka i na to nakałdamy połowę masy makowej,


Zawijamy brzegi z obu stron i zwijamy jak roladę,


 po czym kładziemy na pergamin tak aby końcówka ciasta była na dole.


zawijamy je w pergamin ale nie zbyt ściśle i kładziemy na blachę którą wkładamy do piekarnika, pieczemy około 45 -50 min w piekarniku nagrzanym na 175-180 stopni C


Moje makowce zawsze pękają, taki już ich urok, ale są smaczne uwierzcie mi na słowo :):)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz