wtorek, 23 grudnia 2014

Pierogi z grzybami

Jak co roku na wigilię zamiast uszek robię  pierogi z grzybami. Jemy je razem z barszczem i smakują wspaniale.

Przepis jest prosty i zawsze się udaje.


Skałdniki na ciasto:

1 kg mąki
3 złótka
około  2 i  pół szklanki wody
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

około 30-40 dkg suszonych podgrzybków
2 średnie cebule
2-3 łyżki tartej bułki
sól i pieprz

Wykonanie:

Grzyby ugotować w osolonej wodzie odcedzć i pozostawić do przestudzenia, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą, wymieszać wszystko razem przyprawić solą i pieprzem i dodać 2 -3 łyżki tartej bułki



Nadzienie odsatwić i mozemy zająć się ciatem,

Pół kg. mąki zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy (tą częś jednak można zrobić przed przygotowaniem nadzienia bo mąka musi być wystudzona)
Po wystudzeniu wysypujemy pozostałe pół kg mąki na stół, dodajemy zaparzoną mąkę, do tego dajemy olej, złótka i sól i zagniatamy sprężyste gładkie ciasto, jeśli trzeba możemy dolewać w trakcie ugniatania trochę wody

Przygotowane ciasto dzielimy  na 4 części i wałkujemy na grubość około 1 mm i wycinamy kółka, na nich ukadamy nadzienie i sklejamy






Po sklejeniu układam pierogi na posypanej mąką tacce do szybkiego mrożenia i wkładam do zamrażarnika, potem przekładam je do woreczków i tak czekają na wigilię :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz