poniedziałek, 15 grudnia 2014

Świąteczne pierniczki

Nadszedł czas na pierniczki, trzeba je przygotować przed świętami i musi być ich na tyle dużo aby wystarczyły na podjadanie przed i w trakcie świąt, moje są już gotowe  i czekają :)


Dużo pierników równa się duża porcja mąki :)

Składniki:

1,5 kg mąki
2 op. przyprawy do pierników Gellwe 40 g
3 łyżeczki sody
2,5 szkl. miodu
6 łyżek masła
6 jajek
2,5 szkl. cukru

Wykonanie:

roztopić masło z miodem i przyprawą do piernika, pozostawić do  przestudzenia

jajka z cukrem ubić do białości,


mąkę wysypać na stół roboczy, dodać sodę i połączyć wraz z miodem i ubitymi jajkami, zagnieść gładkie


ciasto podzielić na kilka części

wałkować na grubość około 0,3 mm


  wykrawać pierniczki, ułożyć je na blaszce wysypanej mąką


 i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni C




SMACZNEGO ŚWIĄTECZNEGO CHRUPANIA :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz