Dużo pierników równa się duża porcja mąki :)
Składniki:
1,5 kg mąki
2 op. przyprawy do pierników Gellwe 40 g
3 łyżeczki sody
2,5 szkl. miodu
6 łyżek masła
6 jajek
2,5 szkl. cukru
Wykonanie:
roztopić masło z miodem i przyprawą do piernika, pozostawić do przestudzenia
jajka z cukrem ubić do białości,
mąkę wysypać na stół roboczy, dodać sodę i połączyć wraz z miodem i ubitymi jajkami, zagnieść gładkie
ciasto podzielić na kilka części
wałkować na grubość około 0,3 mm
wykrawać pierniczki, ułożyć je na blaszce wysypanej mąką
i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury około 150 stopni C
SMACZNEGO ŚWIĄTECZNEGO CHRUPANIA :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz