niedziela, 17 maja 2015

Kurczak na ryżu

Mam ten przepis od dawna i sprawdza się zawsze jako pomysł na dobry i pożywny obiad.


Składniki:

około 1 kg podudzi kurczaka - 7 szt u mnie
2 małe cebule
2 szkl ryżu suchego

Zalewa:
5 szkl wody
1/2 k masła
2 duże łyżki vegetty
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Podudzia myję i zdejmuję z nich całą skórę. Do naczynia żaroodpornego wsypuję 2 szkl ryżu a na ryż wsypuję pokrojoną w kostkę cebulę.


Na to układam kurczaka.


Do garnka wlewam wodę, dodaje masło i wsypuję przyprawy i przecier, podgrzewam aby mało roztopiło,

tak przegotowaną zalewą polewam ryż z kurczakiem, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C zapiekam około 1 godz.


Sugeruję wzięcie większego naczynia moje okazało się za małe i nie zmieściłam całej zalewy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz