Składniki:
około 1 kg podudzi kurczaka - 7 szt u mnie
2 małe cebule
2 szkl ryżu suchego
Zalewa:
5 szkl wody
1/2 k masła
2 duże łyżki vegetty
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Podudzia myję i zdejmuję z nich całą skórę. Do naczynia żaroodpornego wsypuję 2 szkl ryżu a na ryż wsypuję pokrojoną w kostkę cebulę.
Na to układam kurczaka.
Do garnka wlewam wodę, dodaje masło i wsypuję przyprawy i przecier, podgrzewam aby mało roztopiło,
tak przegotowaną zalewą polewam ryż z kurczakiem, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C zapiekam około 1 godz.
Sugeruję wzięcie większego naczynia moje okazało się za małe i nie zmieściłam całej zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz