środa, 20 maja 2015

Leczo z czerwoną fasolą i ananasem

Proste szybkie i jednogarnkowe danie, dla niektórych to leczo dla innych bigos.
My to zjadamy z gotowanym ryżem.



Składniki:

6 cebul
1/2 kg kiełbasy śląskiej
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki ananasa w zalewie
olej do podsmażenia
trochę soli
pieprz około 1/2 łyżeczki
papryka ostra około 1/2 łyżeczki
2 łyżki oregano
1 łyżka majeranku


Wykonanie:

Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oleju,


 do cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażyć około 10 min.,


pokroić ananasa i dodać


 fasolę odlać i przepłukać wodą na sicie i dodać do reszty.


Wsypać przyprawy i chwilkę poddusić wszystko, można dolać około 1/2 szkl  wody,


na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze poddusić około 5 min całość.

Można dodać trochę syropu z ananasa nada potrawie lepszy aromat :)

Podawać z chlebem lub ryżem na ciepło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz