wtorek, 5 maja 2015

Najłatwiejszy murzynek

Najłatwiejszy murzynek lub jak kto woli ciemne ciasto, które robi się szybko i zawsze się udaje.
Najlepiej smakuje z wiśniami i polewą czekoladową.



Składniki:

2 jajka
1 i 1/2 szkl cukru
4 szkl mąki
2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
2 łyżeczki sody
2 czubate łyżki kakao
1 słoik dżemu dowolnego lub musu jabłkowego
na wierzch słoik drążonych wiśni

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem dodać mleko, mąkę  sodę, dżem a na końcu olej i wszystko wymieszać dokładnie ale na końcu niezbyt długo.


Ciasto jest dość gęste i raczej powinno być pieczone na dużej blaszce takiej z piekarnika około 38/38
cm.

 Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz