Składniki:
2 paczki mini sucharków (120 g jedna)
krem czekoladowy - 400 g
pół litra śmietany kremówki
1 jogurt grecki 400 mln
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
mogą być owoce
Wykonanie:
Sucharki rozkruszyć na drobno ale nie muszą być dokładnie zmiażdżone,
jak są małe kawałki ma to swój urok i fajnie chrupie. :)
Dodać do nich krem czekoladowy i dokładnie wymieszać aby się połączyło, nie jest to łatwe ale można sobie pomóc ręką.
Wymieszaną masą wyłożyć tortownicę i lekko udusić.
Zelatynę rozrobić w niewielkiej ilości gorącej wody i zostawić do przestudzenia
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać przestudzoną żelatynę i na końcu dodać jogurt, wszystko wymieszać i wyłożyć na czekoladowy spód.
Włożyć do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotować galaretkę i wystudzać, wystudzoną przelać delikatnie na białą masę, ja zawsze leje na łyżkę a z łyżki na przygotowany torcik, wtedy nie zrobią nam się wgłębienia w masie. Ponownie włożyć do lodówki aby całość się dokładnie wystudziła.
uwielbiam takie proste torciki,świetnie sprawdzają się w lecie :)
OdpowiedzUsuń