środa, 3 czerwca 2015

Zupa szparagowa-kremowa

Sezon na szparagi, więc trzeba ugotować zupę szparagową, przepis to ten, który pamiętam tak trochę z dzieciństwa na zupkę jaką gotowała moja mama. Pewnie nie jest identyczny ale jest to jedna z moich ulubionych zup.


Składniki:

2 pęczki szparag białych około 0,5 kg każdy
pęczek włoszczyzny (3 marchewki, kawałek selera, por)
około 3,5 l wody
udo z kurczaka
sól , pieprz i około 2 łyżek dobrego Warzywka
śmietana około 250mln  u mnie 30% - zaszalałam :)
1 łyżeczka lubczyku


Mięso z kurczaka myje i obgotowuję w gorącej wodzie, odlewam i płuczę, szparagi obieram, myje i kroję na około 3 cm kawałki a główki i pierwszy kawałek od strony główki wkładam do osobnego garnka, włoszczyznę obieram i kroję również na kawałki, wszystko zalewam woda i zagotowuję razem z kurczakiem i przyprawami, gotuję około 1 godz, 


szparagi w osobnym garnku również gotuję przez około 20 min .


Po ugotowaniu wyjmuję mięso a resztę warzyw miksuję blenderem aby powstał krem, jeśli trzeba można delikatnie zagęścić mąką ale nie jest to konieczne.
Do zmiksowanej zupy wlewam śmietankę i dodaje ugotowane główki szparag.
podaje z makaronem i natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz