Dziś mój syn kończy 15 lat i tak jak co roku piekę dla niego tort, nie jest to nic wielkiego i spaktakularnego ale jest smaczne, dlatego dzielę się moim przepisem.
Biszkopt - mój przepis na biszkopt podawałam już na moim blogu przy okazji przepisu podstawowego Biszkopt i robiłam go tym razem podobnie jednak zwiększyłam proporcje:
7 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli chodzi o masę to jest ona bardzo łatwa:
Składniki:
0,5 l kremówki
2 galaretki truskawkowe
0,5 l wody gorącej
około 15 szt. truskawek pokrojonych
Rozpuszczam w gotującej wodzie( 0,5 l ) dwie galaretki pozostawiam do ostudzenia, kremówkę ubijam bez żadnych dodatków, do ubitej kremówki dodaję pokrojone truskawki i dodaję galaretkę lekko tężejącą, wszystko razem miksuje, powinno być lekko gęste i w takiej formie wykładam na biszkopt który uprzednio przecinam na 3 części.
Boki smaruję również masą i obsypuję pokruszonym biszkoptem (który zawsze skrawam z góry ciasta)
Na wierz układam truskawki pokrojone na połówki
i zalewam galaretką truskawkową rozpuszczoną również w połowie wody, kładę ją łyżką już lekko gęstą żeby nie spływała z ciasta, całość wkładam na około godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz