poniedziałek, 21 września 2015

Nutella śliwkowa

Powidła już stoją na pułkach w piwniczce, trzeba coś zmienić, postanowiłam zrobić nutellę ze śliwek, znacie ją pewnie wszyscy ale przedstawie mój przepis :)



Składniki


3 kg śliwek
2 szkl cukru
4-5 łyżek kakao
2 torebki cukru waniliowego



Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół wyjąć pestki i włożyć do garnka, lekko przydusić i wstawić na małym ogniu zostawić na około 2 godziny, po tym czasie przemieszać i smażyć jeszcze około 3-4 godz. od czasu do czasu mieszając, po upływie 3 godzin dodać cukier przesmażyć i wyłączyć, pozostawić do drugiego dnia.
Następnego dnia ponownie postawić powidła na ogniu i smażyć dodając kakao i cukier waniliowy, smażyć według potrzeb około 2 godzin ale można krócej, sprawdzać należy ich gęstość. Jeśli są już wystarczająco gęste zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz