Składniki:
20 dkg masła lub KASI
niepełna szklanka cukru
1 jajko duże lub 2 małe
pół paczuszki cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
3 szkl. płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miękkie mało i jajko i wszystko dokładnie z sobą łączymy aby powstało jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce w odstępach około 1 cm od siebie
gdyż ciasto odrobinkę urośnie i rozleje się na boki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 do 20 min aż ciastka się zrumienią.
Po upieczeniu można je udekorować czekoladą rozpuszczoną z łyżeczką masła i łyżką mleka
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz