poniedziałek, 16 marca 2015

CIASTECZKA OWSIANE

Uwielbiam ciasteczka owsiane, mogę się nimi zajadać bez pamięci, najlepsze są zrobione własnoręcznie z prawdziwych płatków owsianych





Składniki:

20 dkg masła lub KASI
niepełna szklanka cukru
1 jajko duże lub 2 małe
pół paczuszki cukru waniliowego
1 szkl. mąki pszennej
3 szkl. płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli



Wykonanie:

Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miękkie mało i jajko i wszystko dokładnie z sobą łączymy aby powstało jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce w odstępach około 1 cm od siebie


gdyż ciasto odrobinkę urośnie i rozleje się na boki.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 do 20 min aż ciastka się zrumienią.
Po upieczeniu można je udekorować czekoladą rozpuszczoną z łyżeczką masła i łyżką mleka


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz