Postanowiłam uchwycić ten smak i trochę mi się chyba to udało.
Składniki
2 szkl czerwonej soczewicy
2 marchewki
3 cebule
5 ząbków czosnku
woda lub bulion 6-7 szklanek
sól pieprz do smaku
2 łyżki Carry
1i1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 szkl. przecieru pomidorowego gęstego (najlepszy domowy)
Wykonanie:
Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do tego pokrojona w kostkę marchew podsmażamy i zalewamy 1szklanką wody lub bulionu chwilkę gotujemy, dodajemy soczewice i resztę wody, rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Gotujemy około 20-30 min, po tym czasie miksujemy blenderem na krem i dodajemy przecier, pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zupka powinna być dość pikantna i lekko kwaskowa.
Można dodać mleczko kokosowe ale ja nie miałam.
W wersji ulepszonej dodajemy kawałki podsmażonej piersi kurczaka.
Podajemy posypane natką pietruszki z dodatkiem grzanek czosnkowych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz