środa, 18 marca 2015

Zupa z czerwonej soczewicy - na sposób trochę indyjski

Kiedyś jadłam pyszną zupę krem z czerwonej soczewicy  w indyjskiej restauracji.
Postanowiłam uchwycić ten smak i trochę mi się chyba to udało.




Składniki

2 szkl czerwonej soczewicy
2 marchewki
3 cebule
5 ząbków czosnku
woda lub bulion 6-7 szklanek
sól pieprz do smaku
2 łyżki Carry
1i1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 szkl. przecieru pomidorowego gęstego (najlepszy domowy)

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle, dodajemy do tego pokrojona w kostkę marchew podsmażamy i zalewamy 1szklanką wody lub bulionu chwilkę gotujemy, dodajemy soczewice i resztę wody, rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy. Gotujemy około 20-30 min, po tym czasie miksujemy blenderem na krem i  dodajemy przecier, pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zupka powinna być dość pikantna  i lekko kwaskowa.

Można dodać mleczko kokosowe ale ja nie miałam.

W wersji ulepszonej dodajemy kawałki podsmażonej piersi kurczaka.

Podajemy posypane natką pietruszki z dodatkiem grzanek czosnkowych :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz