sobota, 21 marca 2015

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Dziś postanowiłam sobie przypomnieć przepis na drożdżówki, który dostałam kilka lat temu od mojej mamy.

Drożdżówki z tego przepisu są pyszne  takie jak z najlepszej cukierni.




Składniki:

0,5 kg mąki
1 kostka KASI
5 dkg drożdży
3 żółtka
3/4 szkl mleka
4 łyżki cukru - (ja dodałam 2 ale wydaje mi się troche mało słodkie)
szczypta soli

Ser :
2 kostki twarogu
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 żłótka

Ponadto 1 żłótko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Wykonanie:


Do drożdży dodać cukier rozmieszać i dodać trochę ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
Na stolnicy posiekać KASIĘ z mąką, dodać żółtka, rozczyn z drożdży i resztę mleka, wyrabiać ciasto, powinno mieć zwartą konsystencję jeśli trzeba można dosypać odrobinę mąki.



Podzielić ciasto na 2  równe części. 

Twaróg ugniatać widelcem dodając żółtka i cukier aż skałdniki się połączą.

Każdą rozwałkować na kształt prostokąta  na grubość około 0,5 cm.


na środku tego prostokąta ułożyć nadzienie serowe aby zajęło 1/3 szerokości prostokąta.


Złożyć pozostałe części, jedną na drugą 



i przecinać nożem 5 cm kawałki, każdy z nich przekręcić i spłaszczyć aby powstał kształt znanej nam drożdżówki



układać na blaszce w odstępach, każdą posmarować rozkłuconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 min aż się zrumienią


Można je posypać cukrem puderm ale jeszcze lepiej polukrować będą słodsze :)
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz