Składniki na ciasto:
5 żółtek
3 szkl mąki
25 dka masła
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu albo pół większego- dżem najlepiej kwaskowy
masa:
5 białek
1 szkl. cukru
1 litr śmietany kwaśnej 18%
15 dkg wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto - składniki powinny mieć temperaturę pokojową wtedy łatwo się połączą. Podzielić ciasto na 2 części mniej więcej 2/3 i 1/3, większą częścią wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć na chwilkę do zamrażarki.
Na ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować.
Masę przygotować następująco, białka ubić z cukrem (nie musi być na sztywno) do białek dodać śmietanę, budynie, mąkę, wiórki kokosowe i na koniec proszek,
masę wyłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażarki.
Piec około 50 -60 min w piekarniku nagrzanym do 180stopni C
Dokładnie wystudzić
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz