sobota, 1 sierpnia 2015

Ciasto-styropian

Od dłuższego czasu chciałam upiec to ciasto ale szukałam właściwego przepisu, jest ich wiele, jedni robią go na jogurcie inni na śmietanie i w różnych proporcjach. Po analizie kilku przepisów proponuje mój - sprawdzony :)




Składniki na ciasto:

5 żółtek
3 szkl mąki
25 dka masła
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek dżemu albo pół większego- dżem najlepiej kwaskowy


masa:

5 białek
1 szkl. cukru
1 litr śmietany kwaśnej 18%
15 dkg wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto - składniki powinny mieć temperaturę pokojową wtedy łatwo się połączą. Podzielić ciasto na 2 części mniej więcej 2/3 i 1/3, większą częścią wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć na chwilkę do zamrażarki.
Na ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować.


Masę przygotować następująco, białka ubić z cukrem (nie musi być na sztywno) do białek dodać śmietanę, budynie, mąkę, wiórki kokosowe i na koniec proszek,


masę wyłożyć na ciasto wysmarowane dżemem, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażarki.

Piec około 50 -60 min w piekarniku nagrzanym do 180stopni C


Dokładnie wystudzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz