Składniki:
Biszkopt
5 jaj
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku
Przepis i wykonanie znajduje się tutaj : KLIK
Masa brzoskwiniowa
1 litrowy słoik brzoskwiń w syropie
1/2 litra soku Kubuś lub Pysio - brzoskwiniowego
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Jeśli nie macie 1 l słoika z brzoskwiniami to może być puszka i wtedy dodajemy więcej soku Kubuś - musi być po zmiksowaniu brzoskwiń i wymieszaniu ich z sokiem 1, 5 litra płynu.
Całość zagotowujemy odstawiamy z ognia i do gorącego wsypujemy 3 galaretki mieszamy i zostawiamy do stężenia.
Z biszkoptu zdejmujemy wierzch(skórkę) i nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny i wykładamy na niego stężoną prawie gęstą masę brzoskwiniową
- wstawiamy do lodówki.
W tym czasie rozrabiamy 1 galaretkę brzoskwiniową lub pomarańczową w 3/4 szkl gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, jak już zaczyna tężeć ubijamy 0,5 l kremówki i do ubitej wlewamy tężejącą galaretkę, wszystko mieszamy i wykładamy na masę brzoskwiniową. Robimy wzorki według uznania- ja robiłam widelcem :)
pozostawiamy do całkowitego stężenia w lodówce najlepiej do następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz